ABG #12: Aysu Celepoğlu ve Gökay Günaydın
Bilinçlendiren ve evleri yeşillendiren firma: Heryerbitki
Heryerbitki kurucuları Aysu Celepoğlu ve Gökay Günaydın, birçok başarı hikayesinin başlangıç yeri olan, üniversitede tanışmışlar. İkisi de İstanbul doğumlu. Aysu Notre Dame de Sion’dan, Gökay ise Şişli Terakki’den mezun olup soluğu Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde almışlar. Heryerbitki’nin de tohumlarını burada ekmişler.
Hayatları boyunca yeşilin insan üzerindeki pozitif etkisine inanan ikili küçüklükten beri sera ortamlarında büyümüş. Küçükken anne babaları, onları da toprağın serüvenine dahil etmiş, ellerine kürek ve dikilmesi gereken çiçekler vermiş. Zaten merakları da taa o zamanlardan başlamış. Bu ilgi, küçük yaşlarda bitki isimleri öğrenmekten, büyüdükçe botanik araştırmalar yapmaya evrilmiş.
“Ben Gebzeli olduğum için daha çok tarım merakı olan bir aile yapısına sahibim. Küçüklüğümden beri domates, biber vb birçok sebze meyve çeşitlerimizi kendi bahçelerimizden topladık. Bu nedenle her zaman doğayla iç içeydim diyebiliriz. Botaniğe merakım da aslında o bahçelerden geliyor,” dedi Aysu.
İlk başta tarıma yönelmeyi düşünmüş olsalar da kendilerini, balkonlarını çiçekler ile süsleyen annelerinin de ilhamı ile, bitkiler arasında bulmuşlar. "Bizden sonraki nesillere ne bırakabiliriz?" sorusu ile başlayan yolculukları, yeşil alanlar oluşturarak insanları doğa ile ilgili bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve sorumlu tutmak amacı ile devam etmiş.
Aysu Heryerbitki’nin kreatif direktörü olarak sosyal medya hesapları, ürün çekimleri ve pazarlama faaliyetleri ile ilgileniyor. Gökay ise e-ticaretin neredeyse tüm pozisyonlarında çalışmasından gelen deneyim ile heryerbitki CEOsu olarak çalışıyor. İnsanlar, özellikle şehirde yoğun hayatlar yaşayanlar, doğadan kopuyor, zaman geçiremez hale geldi. Özellikle pandemi ile birlikte insanların evde kala kala doğanın önemini daha çok anladığını düşünüyorlar. Bitkilerin doğayı eve getirmenin en güzel yollarından biri olduğunu ekliyorlar.
“İnsan doğayla var olur, doğa ve insan ayrı tutulamaz hiçbir zaman,” diyorlar. “Tüm bu nedenlerden dolayı biz de evlerinde herkes yeşile yer versin ve “heryerbitki”lensin istiyoruz.”
Bitkileri, yurtdışında profesyonel üretim seralarından özel tırlar ile getiriliyor ve ekipleri tarafından kontrol ediliyor. Bakımları yapılıp hazırlanan bitkiler, Türkiye’de el emeğiyle çalışan çömlek ustalarının hazırladığı saksılarda yeni evlerine kavuşuyor.
En sevdikleri bitkileri seçmekte zorlansalar bile Aysu şu anki favorisinin Ceropegia Woodii, bilindik adıyla Kalp Kalbe Karşı Bitkisi olduğunu, Gökay ise dayanıklı yapısı nedeniyle Sansevieria olduğunu paylaşıyor.
Kendi bitki serüvenlerine atılmak isteyenler ama tam nasıl başlayacaklarını bilmeyenler için de internet sitelerinde hazırladıkları, yeni başlayanlar için bir öneri rehberi bulunmakta. Heryerbitki’nin yakın gelecek planlarında Avrupa’ya sonrasında da dünyanın farklı bölgelerine açılmak var. Bunun için gerekli alt yapı çalışmalarına da başlamışlar! Aynı zamanda Türkiye’nin kendine ve başkalarına bitki/çiçek gönderimi denildiğinde akla gelen en güçlü ve iyi firması olmayı hedefliyorlar.
Boş zamanlarında Gökay ekonomi, finans ve teknoloji dünyasını takip etmekten hoşlanıyor, Aysu ise seramik ve fotoğrafçılık ile ilgileniyor. İkisi de araştırmacı kişiliklere sahip, yeni bilgiler öğrenerek beslendiklerini paylaşıyorlar. Yani aslında boş zamanlarında yaptıkları ile Heryerbitki için yaptıkları genelde el ele ilerliyor. 20li yaşlarını da bolca beslenip büyüyebilecekleri yıllar olarak görüyorlar. Onlar için başarılı olmak, mutlu olmakla başlıyor.
“Hayatımızın en dinamik, en üretken yıllarında olduğumuzu düşünüyoruz. Ve en önemlisi daha yapacak çok şey var.”
Bu yazı 20’liğin 20 Nisan 2021 sayısında yayımlanmıştı.