Arya Zencefil, Hacettepe Üniversitesi mezunu ve 24 yaşında. Geç bir saatte telefon üzerinden bana esneye esneye anlatmasına rağmen enerji dolu sesi ile Öte label, Drag Queen’lik ve Twitch’de yaptığı yayınlardan bahsetti.
[öte] label + Arya’nın başlattığı bir label, prodüksiyon, ajans ve danışmanlık platformu. Kendi iş, aile ve okul hayatında o dönem “closeted” (yani daha açılmamış) olduğundan, başkalarının bu bastırılmışlıktan uzaklaşabilmesi için ortaya çıktı. ‘Öte’ ismini ise, toplumsal normların, beklentiler ve sınırlanmış düşüncelerin ötesinde bir buluşma yeri olmasını hedeflediği için koydu.
“Bir şeylerin ötesinde olanlara yer açan bir yer olduğundan,” diye ekledi.
Şu an tek başına yönettiği bu platform, proje bazlı sanatçılar ile çalışıyor. Yakın zamana kadar bir EP, bir de 6 eserlik bir sergi yaptılar ve yeni bir projeleri de yakında çıkacak. En temelinde amacı, farklı seslere yer verebilmek.
Arya, Öte’nin ötesinde, Pembe Hayat KuirFest’de koordinatör olarak çalışmaya başladı. Bununla beraber Drag Queenlik ve Twitch’te yayın yapıyor.
“Eğlence sektöründeyim diyebilirim,” diyor Arya. “İnsanları güldürürken öğretmek, öğretirken güldürmek amaçlı bir şey yapıyorum.”
Pandemi döneminde 2-3 çevrimiçi gösteri yapmasına rağmen, bunun insanlarla dolu bir sahnede olmanın yerini tutamadığını paylaşıyor. Twitch üzerinden ise hukuk meseleleri, aktivizm gibi sosyal adalet konularını işliyor. Arada gotik edebiyat ve sanat üzerine de konuşuyor. 80-90 izleyicisi olan bu yayının güvenli ve destekleyici bir yer olmasına özen gösteriyor — homofobik ve transfobik insanların bulunmamasına dikkat ediyor.
Açık trans bir birey olmanın Türkiye’de bazı yönleri ile zorlaştığından, bazı yönleriyle de kolaylaştığından sözetti.
“Devlet otoriterleştikçe daha çok bu konularda sansür uyguluyor, görünürlüğe engel olmaya çalışıyor,” diyerek zorluklarına değindi. “Bizim her şekilde edindiğimiz görünürlük, özellikle dünyada olan gender devrimi ve LGBTİ görünürlüğü artması [sayesinde] aileme daha kolay açıldım. Ailemin %70-%80 kabul ettiğini söyleyebilirim. Bu da dünyadaki görünürlükle alakalı. Bütün hayatımı bu aktivizme adadım.”
Sevgililer günü planlarını sorduğumda da sevgililer gününün insanlara para harcatmak üzerine kurulu olduğunu söyledi. Ama ardından bunun iyi bir şey olduğunu da ekledi.
“Para harcayın. Sevdiğiniz insanları mutlu edin, biricik ya da çok çok eşlerinizi mutlu edin. Ben aşka inanan biri değilim, insanın sevgisine inanıyorum. Aşk geçici bir şey, kısa zamanlı bir tutku ama sevgi başka bir şey.”
Bu yazı 20’liğin 10 Şubat 2021 sayısında yayımlandı.