ABG #5: Hazal Sipahi
Toplumsal cinsiyetin klit-noktası üzerine: Hazal Sipahi
Hazal Sipahi, 29 yaşında bir gazeteci ve Mental Klitoris adlı podcast’in sesi ve fikir anası. Hazal’la ilk Galata’da Aposto! ofisinde karşılaştık — yani küçük bir Aposto-dokunuşu da var tanışma hikayemizde.
Hayata gözlerini İnegöl’de açmış olsa da, İngiltere, İsrail, Amerika, Hindistan ve Sırbistan gibi birçok farklı ülkede yaşamış. Şimdilik İstanbul'a yerleşmiş — bir süreliğine de burada kalmaya kararlı.
Gazetecilik ve Amerikan kültürü ve edebiyatı okuduktan sonra kültür politikaları yönetimi mastırı için 2 sene boyunca Belgrad’a taşınmış. Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik müdahaleler konusunda da bir tez yazmış.
Medyaya geri dönüşü ise İstanbul'a taşındığında Newslab’in açık çağrısı ile olmuş. Seks pozitif podcast projesiyle bu çağrıya başvurmuş ve mental klitoris doğmuş. Hep tabular üzerine yoğunlaşmak isteyen Hazal, Mental Klitoris podcastinde seks, cinsellik, cinsel sağlık, toplumsal cinsiyet ve hazza dair konuları konukları ile konuşuyor. Bu arada Newslab’in geçen sene katıldığı kuluçka programının da şu an koordinatörü olarak çalışıyor.
Çok baskıcı bir toplumda büyümesinin sonucu olarak açık sözlülüğünün, cinsellik hakkında konuşma eğiliminin buna bir tepki olarak “fışkırdığını” söylüyor.
“Mental Klitoris de aslında çok kişisel bir yerden çıkıyor,” diyerek bu podcaste verdiği önemi paylaştı. “Zamanında diyemediğim hayırlar bence Mental Klitoris. Zamanında ittiremediğim bedenler, falan filan. O yüzden çok düşe kalka, burnumu sürte sürte kendimi eğittim diyebilirim ve devam da ediyorum.”
Mental Klitoris fikri, Hazal’ın feminizmi de beraber keşfettiği çocukluk arkadaşıyla yaptığı bir konuşmasından ortaya çıkıyor. Biri akıllıca bir şey söylediğinde 'aaa mental klitorisim okşandı,' diyorlar.
Büyürken, aynı arkadaşı ile dildeki sorunları farkediyorlar ve feminizm aslında ‘söylem’ üzerinden hayatına giriyor. Kendini kuir feminist olarak tanımlıyor. Ama bu tanımlamaya ulaşmak için tuvalete giderken pedini saklamamak gibi küçük pratiklerden, okuyup araştırmaya uzanan bir yolda ilerliyor.
Mental Klitoris de aslında bu konulara değindiği, kafa açtığı ve yeri geldiğinde rahatsız ettiği bir podcast. Bu podcast için amaçlarını sorduğumda bana misyon ve vizyondan oluşan iki cevap veriyor.
“Vizyona baktığımda aslında seks pozitif yaklaşımı ve onay kültürünü yaymak onun dışında bir de tabiki cinsel şiddeti ortadan kaldırmak. Çok büyük bir şey ama bu vizyon yani.”
Misyonları ise ”Neyin ne olduğunu konuşabilmek, bunu kapsayıcı bir yerden, kimseyi yargılamadan, dışarıda bırakmadan, kötü hissettirmeden yapabilmek.” Kendisine hep hatırlattığı soru da, ‘daha genç yaşlarda benim neyi duymaya, ne tür bilgilere ulaşmaya ihtiyacım vardı?’ Bu sorudan hareketle farkındalığı yaymaya çalışıyor.
Kadınlara sorulan klasik Türkiye’de kadın olmak nasıl? sorusuna da gayet basit ama etkili bir cevap verdi:
“Zor dostum zor.”
Biz 20’liklere vereceği tavsiye de bazı konularla ilgili keyif törpülemekten çekinmemek. Irkçı, cinsiyetçi konularda keyif törpülemenin önemli olduğunu savunuyor.
“Keyif kaçırmaya okeyim. Keşke 20lerimin başında da keyif kaçırmaya daha okey olabilseydim.”
Mental Klitoris’in yeni bölümleri geliyor. Daha çok ses çıkaracak, daha fazla yere el atacak ve tabii daha çok keyif kaçıracak.
Bu yazı 20’liğin 3 Mart 2021 sayısında yayımlanmıştı.