n|erede bu gençler?
Newslab desteği ile hazırlanan bir paketimiz var. Konumuz net yoksa NEET mi demeliyim...
Selam gençler!
Nasılsınız? Yaz arasına girdik dedikten sonra ağustos ayını yeni bir seri ile açmak tam bizlik bir hareket… N’apacaksınız, var bizde bir duramama hali…
Ama elimizde değil! Tatil yapmak isterken, Newslab ile yollarımız kesişti. Eğitimlerle geçen bir ayın ardından, mentor oturumlarına katıldık ve kendi projelerimizi geliştirmek için desteklendik. Bu inanılmaz öğretici ve besleyici deneyimi de geri çevirmek olmaz, yaz/tatil dinlemeden harıl harıl çalışmaya devam ettik.
Peki bizi ağustos ayında neler bekliyor? Newslab’in desteği ile 20’likte bu ay bir terim üzerine yoğunlaşıyoruz: ev genci ya da NEET (Not in Education, Employment, or Training, "Öğretimde, İstihdamda veya Eğitimde Değil).
Habitat Derneği’nin Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırması Raporu’nda da bahsi geçen ‘ev genci’ terimi, ne işte, ne okulda olan ‘genç’ profilini konu alıyor. 2017 yılından beri iki yılda bir yürütülen bu araştırmanın 5.sinde “Türkiye’deki kentsel genç nüfusu temsil eden 28 farklı ilde, 18-29 yaş arası 1.228 gençle” yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş. 2023 yılı raporunun çıktısına göre yaşamından memnun olan gençlerin oranı %45,6’ya gerilemiş. Genel yaşam memnuniyeti de 5 yıldır düşüşte. En mutsuz kesim de iş arayan gençlermiş. Çok iyi durumda değiliz anlayacağınız…
Sosyolog Ali Koç, Ayşe Arman’la bir sohbetinde ev gençleri ile ilgili şu cümleleri söylemiş:
“Artık ne okuyan ne de çalışan gençler bunlar. Bitirmişler üniversiteyi mesela ve annelerinin babalarının evindeler. Ailelerinin verdikleriyle yaşıyorlar ve bu göreceli konfor alanından asla çıkmak istemiyorlar. Ev genci sayısında Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sıradaymışız!”
Şimdi biz burada 20’lik olarak bir araya girmek istiyoruz.
Ekonomi, aile yaşamı, politika gibi konuların gençlerin ruh sağlığını, motivasyonunu ve bazı şeyleri ‘oldurabilme’ olasılıklarını etkilediği aşikar. Ancak ‘ev genci’ teriminin altında yatan bir parmak gösterme olduğunu da gözlemlemeden edemeyeceğiz. Yeni neslin kendisi ile ilişkilendirilmesini bir türlü durduramadığı ‘şımarık, her şeyi kolay elde eden’ tanımı burada da yüzümüze çarpılıyor.
Konfordan çıkmak istemeyen, yediği önünde yemediği ardında bir hayata alışmış genç profilini aşmak ya da en azından genişletmek / farklılaştırmak istiyoruz. Biraz durum değerlendirmesi yaptığımızda aslında gençlerin şu an hayata farklı şekillerde tutunmaya çalıştığı aşikar değil mi? Genellemeden önce biraz gençlerden de duysak mı? Duysak sanki değil mi?
Burada +90’ın yaptığı iki video paylaşmak istiyorum:
Z ve Y kuşağı neden istihdamda değil? I Ev genci olmak: ''Okusam da bir şey değişmiyordu''
Yeni nesil ile çalışmak zor mu? | Z kuşağı, dönüşen iş hayatı ve kariyer
Farklı sosyo-ekonomik durum ve hayat standartlarında var olmaya çalışan gençler için gündelik hayatta barınmanın, çalışmanın ve sosyalleşmenin farklı yansımaları oluyor. Kimisi için işsizlik en temel ihtiyaçların karşılanamaması anlamına gelirken, kimisi için aile evine dönme / aileden destek alma anlamına geliyor. Bu kadar geniş ve farklılaşabilen bir spektrumda da ‘ev genci’ tanımını genellemek çok da kolay olmuyor.
20’likte Bu Ay
20’likte bu ay ‘siz bir de bizden duyun ev gencini,’ diyoruz. Gündelik hayata dair söz söylemek ve kendi düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz. Tabii odağımız dar: İstanbul’dayız. Çoğunlukta üniversite öğrenimini tamamlamış, farklı kariyerlerde var olan bir yazar kadromuz var. Bunları belirtiyorum çünkü bizim yazılarımız da Türkiye’yi geçin, İstanbul’daki her gençliği ve onların gerçekliklerini yansıtamayacak. Ama inanın, bu küçük gruptan bile kalıplaşmış fikirlere meydan okuyan sesler çıkıyor.
📣 SİZDEN DUYMAK İSTİYORUZ! 📣
Bu özel paketin bir ayağı ise video röportajlar. Sizlerden duymak istiyoruz! Evini açmaya, hayatını, karın ağrılarını paylaşmaya istekli gençler arıyoruz! Sizinle yaşam durumunuz, mesleğiniz/okuduğunuz bölüm, iş durumunuz, sosyal hayatınız, en zorlandığınız ve en sevdiğiniz şeyler üzerine konuşmak istiyoruz.
Karın ağrılarımız az çok ortak, bunları dile getirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Kısa videolardan oluşacak bu seride ev arkadaşları ile yaşayan, tek yaşayan, sevgilisi/eşi ile yaşayan, ailesi ile yaşayan insanlarla konuşmak istiyoruz!
Bizimle hikayenizi paylaşmak ve kısa bir video serisinin parçası olmak için lütfen bu formu doldurun. 💖 Sizinle iletişime geçeceğiz 💖
🌞 Bu hafta Newslab desteği ile başlayan yeni editoryal paketimizi tanıttık. Bizimle konuşacak gençler arıyoruz!
✏️Haftaya odağımız çalışmak. Hayat pahalılığı, çalışmak istememek, birkaç işte çalışmak gibi konular işleyeceğiz.
💌Çevrimiçi rakı soframız olan 20'liğin Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz ( tabii bu işler biraz zorlaştı şimdi ama). Artık TikTok’umuz da var, bekleriz.
💬Bu sayımızla ilgili yorumlarınızı, düşüncelerinizi bekliyoruz! Aşağıda buluşalım.
✨ O zaman haftaya görüşmek üzere diyelim mi? ✨
Şerefe!
💕 Yasmin 💕