Selam gençler!
Nasılsınız? Ben çok ama çok yorgunum. Bu cümleleri bile nasıl çıkarıyorum şu an emin değilim. Ama buradayız, genciz, güzeliz ve enerjimiz var. Yani.. görece! Bu haftanın yaz düşünceleri sizinle çarşamba günü buluşuyor. Hayrola? Yarın bir etkinlik var, onun tanıtımını yapmak istiyorum!
O zaman çok da uzatmadan başlayalım mı? Başlayalım.
Doğa Batır, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 4. Sınıf resim öğrencisi. Çoğunlukla illüstrasyon, çizgi roman ve dijital sanatla ilgileniyor. Aynı zamanda da bölümden arkadaşları ile yürüttükleri bir fanzin serileri var. Adı Kıymık.
Kıymık nedir?
“Çeşitli güzel sanatlar fakültelerinin farklı bölümlerinden öğrencilerin oluşturduğu finansal kaynak ve hiyerarşik yapılardan kısmen uzak, multidisipliner anlayışla oluşan basılı bir materyaldir.” Bir diğer tanımıyla ise küçük, rahatsız edici, yakından bakmadan göremediğin, bulmakta zorlandığın, içinden çıkarmadan yapamadığın; diken gibi, çok küçük ve sivri tahta ya da kemik parçası olarak tanımlanabilir.
Fanzin kültürünü ayakta tutmaya çalışanlarla tanışınca çok seviniyorum. Çünkü fanzin yapmak, ya da dergi yapmak ( öhöm 20’lik dergi) gönül işidir. Sevmeden, inanmadan ve çok fazla kan, ter, gözyaşı olmadan olmaz. İlk senelerini kutlamak için düzenledikleri Kıymık Çizer Buluşması’nı sizlerle paylaşıyorum!
İlk etkinliği duyuralım:
Kuruluşlarının ilk senesini kutlamak için yarın ( 11 Temmuz, Perşembe) bir çizer buluşması organize ettiler! Bu buluşmada çizerler ile tanışabilir, Kıymık #1 edinebilir ve Kıymık'daki işlerin dijital kopyalarını görebilirsiniz.
Tarih: 11 Temmuz 14.00 - 20.00
Yer: Mimar Sinan Cd. 91, 34116 Fatih / İSTANBUL
Etkinliğe katılım ücretsiz. Dileyenler eskiz defterlerini de yanında getirebilirler.
Merak edene: Kıymık ile ilgili daha çok bilgi
Sözler Doğa’dan, paylaşması bizden…
“Kıymık Fanzin, Haziran 2023 yılında İstanbul’da kendi sakinleri tarafından bile pek sevilmeyen bir atölyenin asma katında, “İşini düzgün yapan insan da kalmadı.” yakınmalarımızın ardından “Biz bu fanzinin daha iyisini çıkartırız, hatta bir haftada çıkartırız” mottosuyla, ortak kurulmalarımızın bir meyvesi olarak biz üç resim öğrencisi tarafından kuruldu.
Başlangıçta her şeyin nasıl bir ismi varsa başladığımız işi hayata geçirmek için bir isme karar verdik. Kıymık.
Bu ismi, önceleri sanırsak 3 okul senesi her cuma günü buluşup aynı yerde kaydettiğimiz fakat yayınlamadığımız; kalp kırdığımız, gönül aldığımız, muhalefet olduğumuz zaman zaman da konuk aldığımız ama inatla kaydetmeye devam ettiğimiz “Kıymık” podcastlerden alıyor.
Bir tanım yapmamız gerekirse Kıymık Fanzin, “çeşitli güzel sanatlar fakültelerinin farklı bölümlerinden öğrencilerin oluşturduğu finansal kaynak ve hiyerarşik yapılardan kısmen uzak, multidisipliner anlayışla oluşan basılı bir materyaldir.” Bir diğer tanımıyla ise küçük, rahatsız edici, yakından bakmadan göremediğin, bulmakta zorlandığın, içinden çıkarmadan yapamadığın; diken gibi, çok küçük ve sivri tahta ya da kemik parçası olarak tanımlanabilir.
Kıymık’ı oluştururken amaçlarımızdan biri çeşitlilik ve onun getirisi olarak çatışmaydı. Kıymık kendi içinde, parçalarını sivriltip can çıkarmayı, yaralamayı da yumuşatıp gönül almayı da aynı zamanda öğrendi. Kendi sürecinde hem üreticisini hem de muhatabını hedef alan “herkesin sonsuza kadar tanımadığı ve hatta nefret ettiği insanlarla yan yana yattığı ortak bir koğuştur. Koğuşlanmak ilk anda koğuşlanmaya karşı olan bir hareket için çelişkili görülebilir, ancak ortak bir yaratma arzusu içerir. En nihayetinde karşıtlıklar olmadan ilerleme de gerçekleşemez.”
Kıymık Fanzin her bir okuyucusuna kendisinden bir şeyler bulabilme ortamını amaçlarken bünyesinde resim, illüstrasyon, çizgi hikaye, kolaj, fotoğraf, yazı, şiir gibi çok çeşitli konularda içerikler barındırıyor.
Kendi varoluşu itibariyle ArtZine olarak değerlendirilebilir. Kısaca Kıymık basılı materyal oluşturmanın zararına olduğu bu dönemde, kurulduğu günden bu yana kendi imkanlarıyla üretme arzusu etrafında toplanan insanlarla kendi içinde çatışmalı bir atmosfer oluşturmaya devam ediyor.”
Haftaya görüşürüz!
Şerefe
Yasmin <3
aaaa ne kadar güzel bir oluşum, tanıştırdığın için teşekkürler Yasmin